به نام خداوند بخشنده و مهربان

مصاحبه با دکتر عباس عدالتخواه متخصص طب اورژانس:

1.لطفا رزومه ی خود را بیان کنید و دانشگاه های محل تحصیل خود را با مختصر توضیحی معرفی کنید. وهمچنین بفرمایید در دوران تحصیل جزء کدام دسته از دانشجویان قرار داشته اید و آیا در اوایل،خود را در جایگاه فعلیتان تصور میکردید ؟
متولد تیر ماه سال ۶۲ هستم، ورودی سال ۸۱ دانشکده پزشکی علی بن ابی طالب هستم و فارغ التحصیل سال ۸۸.
جزء ۱ درصد رتبه های برتر دانشگاه بودم و مستقیم امتحان رزیدنتی دادم. سال ۹۱ دوره تخصص را به پایان بردم و از آن موقع تا به حال در دانشگاه شهید صدوقی کار میکنم.
از سال دوم رشته پزشکی (سال ۸۲) در جریان دلخراش و غم انگیز زلزله بم به آنجا رفتم و در آن جا یک متخصص طب اورژانس سوئیسی را دیدم که این مرد بزرگ باعث علاقه من به این رشته شد، با وجود اینکه هنوز در آن سال ایران این رشته را نداشت.

2.کدام یک مقاطع زندگی خود را ، سخت تر و پر چالش تر ارزیابی میکنید؟
به نظر من سال آخر اینترنی و سال اول رزیدنتی دوران بسیار سختی است، چون اواخر اینترنی انسان شرایط سختی را دارد و فکر آینده و شب بیداری و غیره بسیار سخت و آزار دهنده است.

3.نظرتان در مورد دانشکده علی ابن ابی طالب چیست و آیا از آن‌بعنوان سکوی پرتاب خود یاد میکنید؟
دانشکده مشکلات و نقایص را به نظر من در زمان تحصیل خودم داشت که فکرنکنم تابه حال نیز درست شده باشد ولی این را نیز به شما بگویم که همین دانشکده باعث شد که من پزشکی قبول شدم وپزشک شدم وبه کمک خداوند شرایط جوری رقم خورد که بتوانم به خواسته ی خودم برسم.

4.در رشته های علوم پزشکی چه مقدار از موفقیت دانشجو را وابسته به تلاش ، و چه مقدار از موفقیت را وابسته به محل تحصیل میدانید؟
در رشته های علوم پزشکی به نظرمن 95%خود دانشجو موثر است و5%دانشکده و محیط آموزشی که البته این درصد کم خیلی خیلی مهم است چراکه شرایط و افراد در ایجاد انگیزه و جهت دهی و علاقه مندی دانشجو موثراست به نظرم در ایجاد ساختار فکری و برنامه ریزی برای آینده مهم است .
5. درس مورد علاقه و کاربردی در زمان تحصیل از نظر شما چه بوده؟
پاتولوژی عمومی ترم ۵ به نظرم مهم تر بود ولی من به درس های دیگری مثل روانشناسی نیز علاقه زیادی داشتم ولی که درسی که الان از آن استفاده بیشتری می برم میکروب شناسی است و از درس دوران فیزیوپات فارماکولوژی را درس بسیار مهم و حیاتی می دانم چون بنظرم پزشکی که فارماکولوژی بداند خیلی چیزهارا می فهمد .علاقه زیادی نیزبه بخش قلب داشتم چون این بخش به رشته طب اورژانس ارتباط زیادی دارد.درمورد درس آناتومی و فیزیولوزی به نظرم الفبای پزشکی اند ومن اناتومی را به عنوان درس قبول ندارم چون این درس الفباست و شما نمی توانید بگویید الفبا بلد نیستم ولی می خواهم خواندن و نوشتن بلد شوم البته در دوران تحصیل خیلی با ان برخورد داریم ویاد می گیریم.کلا من راجع به این دودرس نظرمتفاوتی دارم که در حوصله بحث نمی گنجد.

6.نگاه جامعه را به شغل پزشکی چگونه می بینید؟
پزشکی به عنوان رشته ای است که چند مدل برخورد با ان می شود:
1. عده ای به آن حسادت دارندیعنی از اولی که قبول می شوی تا آخر
2.نشناختن این رشته توسط بعضی ها و این که انتظارات غیرعادی ازاین رشته دارند.
3.پزشک را به دید دوست و محرم خود نمی شناسند.
4.به نظرم اغلب مردم پزشکی را به عنوان شغل مقدسی می شناسند و شاید بعضی مواقع که برخورد خوبی با تیم درمانگر خود ندارند ولی درنهایت می فهمند که کارهای انجام شده به نفع آنهاست و به تیم درمانگر احترام می گذارند.

7.وضعیت بهداشت عمومی درمنطقه ای که شما مشغول به خدمت هستید چگونه است و الویت دار ترین معضل پزشکی بهداشتی جامعه ما چیست؟
در کشور ما بنظرم ۲ عامل یا نقص وجود دارد که برایم‌ خیلی مهم‌ است و تاسف بار:
الف:تصادفات جاده ای در کشور ما بالاست و متاسفانه در شهرها آمار خیلی زیادی دارد.
ب:کمبود آمادگی بحران در جامعه ما که بنظرم مشکلات خیلی زیادی داریم.

8.به نظر شما ،وظیفه ذاتی یک پزشک چیست؟ و وظیفه مردم به ویژه بیماران در قبال تلاش های یک پزشک چه می باشد؟
بنظرم کسانی که کار کرده اند این حرف من را بهتر می فهمند. پزشکی درست است که از نظر بعضی شرایط اجتماعی و مالی و غیره خوب است ولی بنظرم به اندازه ای که فشار کاری و درس و… متوجه فرد است، نیست ولی در عوض به رضایت معنوی خواهید رسید و از کار خود راضی است.و بنظرم مهمترین چیز در پزشکی صبر است. پزشکی که صبر دارد همه چیز دارد و موفق است و پزشکی که صبر ندارد هیچ ندارد و موفق هم‌نخواهد بود.صبر وظیفه پزشک در برابر مردم است بعلاوه مردم هم‌باید این درک‌را داشته باشند که پزشک انسان‌است. با تمام ویژگی های یک انسان و با تمام دغدغه ها و گرفتاری های انسان.، این هم وظیفه مردم نسبت به پزشک است.

9.بهترین وتلخ ترین خاطره دوران طبابت خود راذکرکنید.
.رشته طب اورژانس کلا خاطره است خوب و بد. چون شما نقش حساسی در لحظات زندگی یک‌فرد برخورداری . یک خاطره خوب من این است که روزی در یک خیابان‌تهران میرفتم و رزیدنت سال دوم بودم. مردی روی زمین‌افتاده بود و ظاهرا ارست قلبی کرده بودمردم جمع شده بودند و رویش صدقه می انداختند چون فکر میکردند که مرده است. من فورا عملیاتCPRرا شروع کردم و خلاصه اینکه کمک کردم و هنوز این مرد زنده است و هرسال و هر عیدی که می شود برایم میام تبریک می دهد و من این خاطره خوب را همیشه به خاطر دارم.

10.پزشکی چه چیزی برای شما به ارمغان آورده و چه چیزی را از شما گرفته است؟
پزشکی خیلی چیزها را به من داده است و خیلی چیزها را نیز گرفته است. حسن رضایت و مفید بودن را به من داد ولی جوانی ام رفت ولی من راضی هستم.

11.الگوی شما در زندگی؟
الگوی من در زندگی همان متخصص قلب اورژانس سوئیسی است که به این علت تعریف کردم در حجریان زلزله ی بم به صورت خیلی خود جوش و مجانی در حالی که نزدیک سال نو میلادی بود به صورت رایگان 10 روز با هزینه ی شخصی و امکاناتی که همراه خود آورده بود به مردم کشوری کمک می کرد که حتی هم زبان آن ها نبود و من در آن زمان کمک او بودم و خیلی چیز ها را با همان صبری ک گفتم به من یاد داد.

12. مزایا و معایب طرح روستا از نظر شما؟
طرح یک سری خوبی و یک سری بدی دارد. اول بدی را بگویم: این که اجباری است و هیچکس کار اجباری را دوست ندارد. ولی حسن آن این که شرایط مستقل بودن را تجربه می کنی و تنها و بدون استاد طبابت کردن را می آموزی و کسب تجربه.

13.براي كساني كه مي خواهند تازه وارد وادي علوم پزشکی شوند چه صحبتي داريد؟
پزشکی از درون یا بیرون خیلی متفاوت است و 180 درجه با هم متفاوت است و خلاصه این که نباید فریب ظاهر رشته را بخورند و به این رشته بیایند. برای این که یک فرد پزشک شود از دبیرستان تا آخر خیلی از افراد مهم و تاثیر گذارند.

14. يكي از بهترين اساتيد دوران تحصيل خودتان را معرفي كنيد؟
من از تمام اساتید خیلی چیزها آموختم: از خانم دکتر پیغمبری، دکتر ادیب فر، دکتر امامی، استاد قارچ شناسی و یک استاد فارماکولوژی هم داشتم که متاسفانه اسم ایشان را اکنون به خاطر نمی آورم ولی می خواهم از خدا بیامرز مرحوم دکتر بامشاد هم یاد کنم که الحق استاد بودند و این که می گویم پزشک باید صبر داشته باشد حرف این استاد گرانقدر است.

15.درباره مقالات و كتب انتشار يافته توسط شما، صحبت كنيد.
چندین مقاله ISI دارم و چند مورد در حال کار کردن دارم و 3 وسیله را ثبت اختراع کرده ام که مربوط به رشته ی طب اورژانس است.

16. موضوع (عنوان) پایان نامه شما در دوران دکتری تخصصی چه بوده است؟
مقایسه اثر سفالکسین و آزیترومایسین در بهبود زخم های ترمیمی در اورژانس مقاله ی ‍‍‍‍پایان نامه ی من بود.

17.برای دانشجویان دکتری عمومی، فارغ التحصیلان و علاقمندان به ادامه تحصیل در رشته طب اورژانس چه پیشنهاداتی دارید؟
در این رشته چون فرد بیمار آمادگی مریضی را ندارد و بیماری ها و آسیب ها به صورت غیر منتظره بوجود می آید باید صبر زیادی داشت و عاشق هیجان و بحران و استرس بود.باید در کمترین زمان و گاهی در چند ثانیه بهترین تصمیم را بگیری و عمل کنی.

18.دغدغه های یک پزشک چه مواردی می تواند باشد.
مهمترین دغدغه یک پزشک نمیتواند جز خوب شدن بیمارش باشد و لذتی بالاتراز این نیست.به نظر من ضعف مهم سیستم درمانی ما ضعف قانونی است که باعث ترس پزشک میشود و همین ترس از شکایت های بی مورد و در بعضی موارد ناجوانمردانه و نا حق باعث انجام دادن کارهای غیر ضروری و انجام ندادن کارهای ضروری میشود.که در نهایت به ضرر بیمار تمام میشود.

19.معمولاً آخرین اخبار و مقالات حرفه ای خودتان را از چه طریقی به دست می آورید؟
ازطریق سایت های علوم پزشکی مانندpubmed.com که به شماهم توصیه میکنم عضو آن شوید و همچنین در انجمن علمی سالیانه طب اورژانس که برای انتقال تجربه خیلی مهم است.

20.دروس علوم‌پایه پزشکی از نظر شما تا چه حد برای ادامه راه باید مورد توجه باشند؟
دروس علوم پایه به نظرم دراین حد اصلا نیاز نیست و اگر به نحوی ميتوانست همراه بالین باشد خیلی مفیدترو قابل استفاده تر بود. به نظرم این سیستم موجود سیستم نادرستی است چون در پزشکی تجربه خیلی مهم است و در بعضی مواقع که شما مطلب کتاب را یادت نمی آید ولی در آن لحظات حساس تجربه خیلی مهم است و یاد آوری آن آسان تر است ولی باید بگویم که این مطالب نظر شخصی من است و شاید به نظر برخی افراد غلط باشد .

21.عوامل پیشرفت یک دانشجوی پزشکی:
۱.رفاقت و همکاری بین دانشجویان ،
۲. درس خواندن و پژوهش کردن ؛که پژوهش کردن در زمان من در دانشکده جایگاهی نداشت و خیلی بد بود.البته در این مورد عوامل دیگری هم وجود دارد مانند تجربه و غیره.

22.عوامل جلوگیری کننده از پیشرفت یک دانشجوی پزشکی :
به نظرم مهم ترین چیز این است که بخواهی زندگی یک پزشک را شبیه یک غیر پزشک کنی و به آن شیوه طی طریق کنی
توصیه های نهایی
۱.درس بخوانید
۲.زبان انگلیسی بخصوص زبان تخصصی را یاد بگیرید
۳.حتما سعی کنید text بخوانید، حتی اگر شده برای هر درس چند صفحه که قطعا با انجام این کار راه می افتید
۴.پژوهش را با تمام ابعاد آن یاد بگیرید
آرزوی موفقیت برای تمام دانشجویان دارم.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید